Palvelut

Poe syntyi irlantilais-skotlantilaiseen perheeseen Bostonissa. Hänen molemmat vanhempansa olivat näyttelijöitä. Poen isä hylkäsi perheensä kun Edgar oli kolmen viikon ikäinen, ja Poen äiti kuoli tuberkuloosiin tämän ollessa kaksivuotias. Poe lähetettiin menestyvän tupakkakauppiaan John Allanin luokse Richmondiin ja kastettiin Edgar Allan Poeksi. Edgar Allanin lapsuuden merkittävin jakso olivat ehkä vuodet 1815–20, jotka hän vietti koulussa Englannissa. Novelli William Wilson on saanut vaikutteita tästä ajanjaksosta. Vuonna 1826 Poe aloitti opinnot Virginian yliopistossa, mutta vietti siellä vain vuoden. Hän menestyi opinnoissa, mutta jatko kävi mahdottomaksi, kun hänen holhoojansa John Allan kieltäytyi maksamasta Poen huimia pelivelkoja.

Menetettyään taloudellisen tukensa Poe värväytyi armeijaan vuonna 1827. Tähän mennessä hän oli jo kirjoittanut ensimmäiset, lordi Byron -tyyliset runoteoksensa. Armeijassa Poe menestyi ja pääsi vuonna 1830 West Pointin sotilasakatemiaan. Sieltä hänet erottiin jo seuraavana vuonna sääntörikkomusten takia. Tämän jälkeen hänen elämässään seuraa huonosti tunnettu jakso, mutta vuonna 1833 hänen tiedetään asuneen isänsä siskon luona Baltimoressa.
Edgar Allan Poen uudelleenhautausjuhla 17.11.1875 Westminster Hallin hautausmaalla Baltimoressa.

Voitettuaan 1833 erään kirjoituskilpailun tarinalla MS Found in a Bottle Poe muutti takaisin Richmondiin ja pääsi useisiin kirjallisuuslehtiin toimittajaksi, joissa töissä hän toimi 1840-luvulle asti. Tänä ajanjaksona hän kirjoitti eräät tunnetuimmat kirjalliset työnsä. Vuonna 1835 27-vuotias Poe meni salaa naimisiin 13-vuotiaan serkkunsa Virginia Clemmin kanssa. Työskennellessään T. L. Whiten Southern Literary Messenger -lehdessä hän avioitui vaimonsa kanssa uudelleen julkisesti toukokuussa 1836. Virginia sai vuonna 1842 verensyöksyn ja eli lähes invalidina, kunnes kuoli vuonna 1847 tuberkuloosiin. Pari vuotta myöhemmin Poe itse kuoli Baltimoressa vuonna 1849 enkefaliittiin eli aivotulehdukseen.

Poen mahdollisesta alkoholin- ja oopiuminkäytöstä on ristiriitaisia tietoja. Hänen niin kutsuttu ystävänsä Rufus Wilmot Griswold kirjoitti Poen kuoleman jälkeen suurimmaksi osaksi itse keksimänsä elämäkerran Memoirs Poen elämästä. Siinä hän kuvaili Poeta synkäksi, ystävättömäksi ihmiseksi, joka oli pahasti alkoholiongelmainen. Pahaksi onneksi nämä kuvaukset ovat jääneet elämään aina näihin päiviin asti. Samoin 1800-luvun alkupuolen yhdysvaltalaisessa yhteiskunnassa juopottelu-termiä käytettiin herkemmin kuin nykyään. Ainoat viitteet oopiuminkäyttöön ovat Poen joissain teksteissä esiintyvät kirjan henkilöiden oopiumikokeilut. Jos Poen kirjoitukset olivat ristiriitaisia, niin sitä oli myös hänen elämänsä näin jälkikäteen tarkastellessa. Ennen kuin uusia tutkimustuloksia saadaan jostain esiin, ei täyttä varmuutta saada.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Arkistossa